Døgnvagt  

28+ års erfaring  

Udkørende og stationær hesteklinik  

​Vaccination​

​En vaccination er en immunisering af hesten mod virus eller bakterier, der kan gøre den syg. En vaccination er ingen garanti mod sygdom, men kan i de fleste tilfælde gøre, at hesten ikke bliver syg eller kun får meget milde symptomer, hvis den skulle blive smittet.

En vaccination virker ved at man sprøjter dødt eller inaktiveret virus eller bakterie-stof (antigen) ind i hesten. Hestens immunforsvar vil reagere på antigenet og danne antistoffer. Antistofferne består i hesten i en vis periode afhængig af typen og i denne periode vil de hurtigt kunne kaldes frem og reproduceres, hvis hesten skulle møde det aktuelle virus eller bakterie.

Det er ikke alle sygdomme man kan vaccinere imod. Der findes vacciner mod flere sygdomme som enten er meget smitsomme eller meget farlige for hesten, hvis den bliver syg.

Det er vigtigt for at få fuld effekt af vaccinationen, at hesten er sund og rask.

En vaccination foretaget af Hillerød Hestedyrlæger inkluderer også en kort sundhedsundersøgelse af hesten, hvor vi lytter på hjerte og lunger, kontrollerer slimhinder og hestens foderstand samt snakker lidt om hestens generelle sundhedstilstand.

Vi rådgiver dig gerne om, hvilke vacciner der er relevante for din hest, afhængig af alder og miljø. Kontakt os for at høre mere! Du kan også læse mere på vores side om vaccinationsprogrammer

​De mest almindelige sygdomme, vi vaccinerer heste for, er følgende:​

Stivkrampe

Heste er meget modtagelige overfor stivkrampe. Sygdommen skyldes en bakterie, der lever i jorden og hesten kan blive inficeret gennem fx et lille sår. Stivkrampe smitter ikke mellem heste, men sygdommen er meget alvorlig for den hest, der bliver ramt. Stivkrampe kræver meget intensiv behandling, og dødeligheden er høj selv ved optimal behandling.

Influenza

Hesteinfluenza er meget smitsomt og derfor er der krav om, at alle heste, der skal deltage i stævner, er vaccineret. Heste der ikke er vaccinerede og bliver smittet, vil få samme symptomer som man kender fra mennesker med influenza; høj feber, tør hoste, flåd fra øjne og næse samt nedsat ædelyst og ømme muskler og led.

Herpes

Herpesvirus er ligeledes meget smitsomt. Det giver forskellige symptomer afhængig af hvilken hest der bliver smittet. Føl og ungheste får luftvejsinfektioner der kan minde om influenza. Hopper, der bliver smittet sent i drægtigheden kan abortere (abortstorm). En særlig, sjælden type Herpes kan give lammelser. Denne type kan man ikke vaccinere imod.

Der er fra de forskellige forbunds side forskellige krav til vaccinationer for at starte hestene i konkurrencer, stævner og løb. Læs om de forskellige krav til vaccinationsprogrammer

​✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner ud af 22 anmeldelser fra Facebook

Kontakt​oplysninger

​Hillerød Hestedyrlæger Aps

Baunevej 17, Bendstrup

3400 Hillerød

​Telefon: 48 28 67 68

E-mail: klinik@hestedyrlaegerne.dk

CVR: 15133147

Åbningstider​

​Telefontid, dyrlæge

8.00 - 9.00​

​Telefontid, klinik

8.00 - 16.00​

​Klinik åben

8.00 - 16.00

Akutvagt

16.00 - 8.00​

samt weekender / helligdage

facebook Følg med på Facebook