Døgnvagt  

28+ års erfaring  

Udkørende og stationær hesteklinik  

EMS / Insulinresistens

Heste bliver i højere og højere grad – ligesom mennesker – for fede. Fedme er også hos heste en livsstilssygdom, der skyldes at vi fodrer hestene for meget og motionerer dem for lidt. Fede heste har fedtdepoter over ribbenene, omkring haleroden og øverst på halsen samt evt. på skuldrene. På en normalvægtig hest, skal man kunne mærke de 3 sidste ribben, når man stryger hånden over siden på hesten uden at trykke hårdt. Man skal kunne mærke hoftehjørnerne og rygraden. Fede heste med store fedtdepoter, har stor risiko for at udvikle metaboliske lidelser, herunder Equine Metabolic Syndrome (EMS).

Equine Metabolic Syndrome (EMS)

EMS er en kompleks lidelse i hestens stofskifte, som bl.a. indebærer insulinresistens. Insulinresistens kan sammenlignes med menneskers ”gammelmands sukkersyge” (Diabetes type II) og betyder, at hestens celler er dårlige til at reagere på bestemte insulin-receptorer. Dette er receptorer, som insulinen i blodet skal binde til, så sukkerstofferne, der efter et måltid er blevet optaget fra tarmen og findes i blodet, kan komme ind i cellerne. Ved insulinresistens er der problemer med denne reaktion. Hesten producerer insulin i normalt omfang, og derfor bliver niveauet af insulin i blodet unormalt højt, fordi cellerne ikke kan optage det.

Når hesten har insulinresistens bliver blodsukkeret efter fodring meget højt og er højt i længere tid end normalt, fordi insulinen ikke virker. Dette giver stor risiko for bl.a. forfangenhed.

Behandling

Behandlingen af heste med insulinresistens retter sig mod at prøve at gøre dens celler i stand til at producere og udnytte insulinreceptorerne bedre, så insulinen kan virke på cellerne og fjerne sukkeret fra blodet og føre det ind i cellerne, der har brug for det for at fungere. Vi kan give hesten medicin i form af menneske-medicin mod sukkersyge. Dette har en god effekt på mange heste, men er lidt omstændeligt og kræver flere kontrolblodprøver for at få tilpasset medicinen til hestens behov.

Ud over den medicin vi giver hesten, har motion også en rigtig gavnlig effekt på produktionen af insulinreceptorer og på at få slanket hesten. Derfor er motion utrolig vigtigt. En hest med EMS har brug for motion dagligt – og jo mere jo bedre!

Ligeledes er det vigtigt, at fodringen indstilles efter hestens lidelse. Det betyder at foder med sukker og stivelse i videst muligt omfang skal undgås. Hesten skal fodres med grovfoder af god kvalitet. Det er en god ide at få foderet analyseret, så man kender sukkerindholdet i det hø man fodrer med. Alternativt bør man gå efter sent høstet hø/wrap gerne fra andet slet, da dette indeholder mindst sukker. Er der brug for mere energi end hesten kan få fra fri adgang til godt hø eller wrap kan et foder til forfangne heste anbefales og eventuelt brug af olie i stedet for korn.

Vi hjælper gerne med at tilpasse din foderplan til hestens behov, uanset om din hest har EMS eller blot har brug for at tabe sig.

​✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner ud af 22 anmeldelser fra Facebook

Kontakt​oplysninger

​Hillerød Hestedyrlæger Aps

Baunevej 17, Bendstrup

3400 Hillerød

​Telefon: 48 28 67 68

E-mail: klinik@hestedyrlaegerne.dk

CVR: 15133147

Åbningstider​

​Telefontid, dyrlæge

8.00 - 9.00​

​Telefontid, klinik

8.00 - 16.00​

​Klinik åben

8.00 - 16.00

Akutvagt

16.00 - 8.00​

samt weekender / helligdage

facebook Følg med på Facebook