Døgnvagt  

28+ års erfaring  

Udkørende og stationær hesteklinik  

​Præstationsanalyse

​Hvad er det?​

En præstationsanalyse er et sammendrag af nye

undersøgelsesmetoder hvor hestens bevægelsesmønster, muskelsundhed og muskelfunktion analyseres.

Metoderne er særdeles anvendelige i tilfælde af taktfejl, haltheder eller andre former for asymmetrier eller mistanke herom og hvis hesten ikke præsterer som den plejer.

Analyseresultaterne bruges tillige til at vurdere om træningen skal korrigeres for at opnå bedre præstation. Analyserne fortæller i et tydeligt sprog om hesten er i balance eller om den bruger sig asymmetrisk.

Det kan betyde at aflastning af f.eks. et ben kan opdages inden der opstår en synlig halthed ligesom der kan sættes ind overfor asymmetrisk brug af ryg eller nakke, ubalancer og muskelskader mm.​

Hvad kan den bruges til?​

  • At finde ud af hvorfor du har ridemæssige problemer, når hesten ikke er så samarbejdsvillig som den plejer at være.
  • At følge genoptræning efter en skade, så der kommer focus på svage steder.
  • At følge hestens træning så den optimeres og skaderisikoen reduceres.​

HVORDAN GØRES DET?​

Ved to af analysemetoderne påsættes måleudstyr på hestens

pels med speciel tape (Snögg) på de områder der ønskes undersøgt. Den sidste analysemetode samler data via sensorer der placeres med hjælp af bandager på hvert af hestens ben.

​Hesten ses i stalden/på klinikken, i longe og eventuelt med rytter afhængig af den ønskede analyse.

Alle målemetoder er helt uden smerte og ubehag for hesten.

Folderen: Præstationsanalyse kan du downloade her.

GANGANALYSE​

Bevægelsessensorer/accelerometre:

Hvis man forestiller sig at alle bevægelser beskrives tredimensionelt, nemlig op og ned, fra side til side og frem og tilbage fra et udgangspunkt, så registrerer bevægelsessensorer alle disse bevægelser og lagrer dem digitalt. Efterfølgende overføres de til en computer og analyseres. Det er særdeles anvendeligt i tilfælde af taktfejl, haltheder eller andre former for asymmetrier eller mistanke herom.

Ved undersøgelse af hesten kan sensorerne påsættes hestens ben, kryds eller forpart for at sammenligne højre/venstre eller undersøge diagonal bevægelse.

Hestens og rytterens indbyrdes bevægelse og balance kan undersøges ved  at placere sensorerne på hestens kryds og rytterens ryg/lænd for at vurdere asymmetri. Ved at placere sensoren på toppen af bækkenet kan man se om hesten drejer det skævt eller om der er anden anomali.

Har man andre ønsker som fx hovedholdning, forbensbevægelse eller andet kan de placeres andre steder på kroppen, så man får de oplysninger man ønsker til det videre arbejde.

Sensorerne registrerer derfra hvor de er placeret. De er kun på størrelse med en tændstikæske, dog lidt smallere og kan nemt monteres på det ønskede område.

Som eksempler på anvendelse kan nævnes:

-Halthedsdiagnostik på heste med gamle skader eller udefinerede taktfejl.

-Ryttersymmetri på hest med udefineret taktfejl, trods gentagne halthedsundersøgelser.

-Militaryrytter som skal stå i let sæde i længere perioder ad gangen, symmetri og balance i det lette sæde i forhold til hesten.

-Hest med anamnese om mangelfuld fremføring af skulder, be-/afkræftning af dette samt vurdering af omfang af dette.

Muskel performance:

AMG:

Dr. Phil. Cantab, assoc. professor Adrian Paul Harrison har udviklet denne nye målemetode, som giver en unik mulighed for at finde træthedstegn i muskulaturen på både hest og rytter. Ved undersøgelsen kan ses symmetri eller mangel på samme, samt hestens evne til eksempelvis at rekruttere flere muskelfibre når en opgave kræver mere kraft, eller se hesten er ved at blive træt.

Metoden kan sammenholdes med EMG(elektromyografi) og korrelerer fint hermed. Dog kan EMG ikke i samme udstrækning anvendes til at se træthed og kompensation i forbindelse hermed.

Målemetoden benytter sig af, at muskler afgiver lyd når de trækker sig sammen, disse lyde opfanges af særdeles følsomme elektroder, som så sender et trådløst signal til en computer, som så viser på en graf hvilke og hvor mange fibre hestens muskel anvender for at udføre et givent stykke arbejde.

Det er muligt at følge med på en computer og med det samme se forandringer hvis hesten bliver træt eller skifter imellem opgaver. Humant er det testet at en afslappet inaktiv muskel ingen lyd afgiver, der er altså ingen forstyrrende lyde, så det er kun den kontraherende muskels lyd som elektroden opfatter.​

​Som eksempler på anvendelse kan nævnes:​

  • En12-årig varmblodsvallak, som var rengående efter en skade i en has, fik målt sin rygmuskulatur i arbejde uden rytter, for at vurdere om den kompenserede i ryggen og i så fald hvor meget og i hvilke gangarter. Målingerne blev foretaget med henblik på at optimere genoptræningen, for at styrke muskler der havde været skånet i forbindelse med smerten i hasen. Målingerne kunne her anvendes til at lave et optimalt genoptræningsprogram som kom til at indeholde mere galoparbejde end sædvanligt fordi hesten brugte sine rygmuskler væsentlig bedre og mere symmetrisk i galop end i trav.
  • En 10-årig Oldenborg vallak blev målt med og uden rytter, på grund af tilbagevendende mangel på takt i bagbensbevægelsen. Undersøgelsen blev gennemført med fokus på ryg og bagben.​
  • Et udvalg af dressurheste i og uden pessoalongesystem blev undersøgt for at den enkelte hests reaktion og belastningsniveau samt træthedstegn kunne vurderes.​
  • En 8-årig varmblodshoppe med kendt kissing spine fik undersøgt sin muskulaturs påvirkning af dette i forbindelse med handel mhp. fremtidig betydning.​

Muskelsundhed:​

Bioimpedans:

Bioimpedans analyser har været kendt og anvendt humant siden 70erne og 80erne. Denne målemetode virker ved at sende en svag jævnstrøm igennem en elektrode I et væv og så måle modstand og reaktans I en modstående elektrode. Disse faktorer fortæller om muskelcellernes kvalitet, størrelse og eventuelle væskeophobninger. Vores udstyr måler ved multiple frekvenser og gentager målingen 6 gange med et sekunds mellemrum. Det er muligt at placere elektroderne hvor man ønsker det, henover en muskel og måle på denne særskilt eller vælge større områder og analysere. Man kan sammenligne hestens to sider for at se om der er en forskel. Men det er også muligt at sammenligne med en referencegruppe. Bioimpedans har været anvendt til at vurdere sygdomsprognoser og træningsniveau humant, men kun været anvendt til vurdering af hydreringsstatus på heste. Vi har siden sensommeren 2012 indsamlet målinger på heste for at vurdere muskelkvalitet, og det har været med stor succes, allerede ved de første målinger sås en tendens blandt de veltrænede heste, I lig med det man kender fra humane atleter. Bioimpedans er en velanset metode I hele verden til at vurdere ernæringstilstand samt muskelværdi humant, og det synes vi skal komme hestene til gode.​

​Eksempler på anvendelse:​

  • Træningsniveau samt forskelle i udvikling af muskulatur på unge væddeløbsheste i væddeløbssæsonen og ved dens afslutning.​
  • ​Generel muskelfordeling, –sundhed og ryttersymmetri på dressur og hobbyheste.
  • ​Vurdering af rygmuskulatur på hest med kendt kissing spine.
  • ​Vurdering af overlinie-muskulatur på hest med ganganomali.​ Be-/afkræftning af dette samt vurdering af omfanget af dette.
  • ​Vurdering af muskeltab på hest i boksro efter kolikoperation.​
  • ​Generelt træningsniveau på højt ydende konkurrencehest.​

​Alle vores målinger er non-invasive og smertefrie og har med lethed været tolereret af selv unge følsomme væddeløbsheste. De er alsidige og kan med lethed tilpasse den enkelte hests behov uanset om det er avleren, konkurrencerytteren, skovtursrytteren eller bare den videbegærlige ejer som ønsker bedre svar og mere klarhed over hestens træning og velbefindende.​

Undersøgelsesmetoderne kan kombineres eller vælges enkeltvis nøjagtigt som man måtte ønske. Undersøgelserne målrettes og planlægges i samarbejde med rytter, ejer, træner og dyrlæge.​

-Hvis der er yderligere spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte os på 48286768 på hverdage i tidsrummet 8-9.

​✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner ud af 22 anmeldelser fra Facebook

Kontakt​oplysninger

​Hillerød Hestedyrlæger Aps

Baunevej 17, Bendstrup

3400 Hillerød

​Telefon: 48 28 67 68

E-mail: klinik@hestedyrlaegerne.dk

CVR: 15133147

Åbningstider​

​Telefontid, dyrlæge

8.00 - 9.00​

​Telefontid, klinik

8.00 - 16.00​

​Klinik åben

8.00 - 16.00

Akutvagt

16.00 - 8.00​

samt weekender / helligdage

facebook Følg med på Facebook