Døgnvagt  

28+ års erfaring  

Udkørende og stationær hesteklinik  

Haltheder

Hillerød Hestedyrlæger har specialiseret sig i
​halthedsundersøgelser og -udredninger. Dyrlæge Kiwa Riis-Olesen har mere end 20 års erfaring i vurdering og diagnosticering af haltheder og forestår hovedparten af klinikkens halthedsudredninger.

Der kan være mange årsager til haltheder – i de fleste tilfælde er det nødvendigt at få haltheden diagnosticeret af en dyrlæge, hvorefter behandling, rekonvalescens og genoptræning aftales.

Nogle haltheder har åbenlyse årsager, mens andre kan være sværere at diagnosticere. I mange tilfælde er det mest hensigtsmæssigt, at hesten halthedsudredes hos Hillerød Hestedyrlæger, så vi kan bruge alle de tilgængelige faciliteter. Det vil ofte være nødvendigt at lægge blokader, at se hesten mønstret, longeret på både hård og blød bund og evt. redet. Her har vi også mulighed for at bruge det digitale røntgenapparat og ultralydsscanning for at komme til bunds i problemet.

TEGN PÅ HALTHED

Nogle haltheder er tydelige for selv det blotte øje, mens andre er sværere at opdage. Du gør ret i at holde øje med selv små forandringer i din hests opførsel, både på fold og under rytter. Opfører den sig pludselig anderledes og/eller virker uvillig, undslår den sig almindelige øvelser, er urolig på biddet, stiv i halsen eller vil den pludselig ikke løfte ben, så kan dette være udtryk for ubehag. Kontakt os endelig for at få en snak, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hest har smerter.

De hyppigste årsager til haltheder hos heste er følgende:

SENESKADER

Ultralydsscanning benyttes i høj grad til at stille diagnosen og at vurdere omfanget af seneskader på heste og til at følge helingsprocessen i senen. Ultralydsscanning er en undersøgelsesmetode, hvor man kan “se” bløddele og knogleoverflader I hesten.

Seneskader kræver ofte, at hesten holdes i ro gennem en længere periode, og efterfølgende trænes langsomt og skånsomt op til brug igen. Vi udleverer et udførligt træningsprogram og støtter og vejleder gennem hele forløbet.

Led- og ledbåndsskader

Led- og ledbåndsskader er meget almindelige lidelser, der både kan opstå ved akut traume eller efter langvarigt slid. Som altid er det en forudsætning for at opstille en behandlingsplan og ikke mindst en prognose for hestens fremtidige virke, at få stillet en diagnose. Til det formål er det oftest nødvendigt at gennemføre led- og/eller nerveblokader samt at tage røntgenbilleder og/eller scanne.

Ryg og hals

Problemer med hals og ryg kan være lidt svære for rytteren at definere, idet der ikke altid er tale om halthed, men mere om nedsat præstation med nedsat ridbarhed og evt. vægring ved at få sadel på eller få spændt gjord. Hesten kan f.eks. gå ustabilt til biddet eller have svært ved sidebevægelser. Også her er det sædvanligvis nødvendigt med blokader, røntgen og ultralyd samt evt. undersøgelse af sadlen.

Brud og knoglefragmenter

Vi bruger et direkte digitalt røntgenanlæg, og det betyder, at allerede få sekunder efter at billedet er taget, kan det ses på skærmen. Kvaliteten af billedet kan straks vurderes, og hvis der er behov, kan der tages et ekstra billede. Hvis der er forandringer på hestens knogler, kan dette konstateres med det samme. For at få fuldt overblik over forandringernes omfang, kan det være nødvendigt at tage flere billeder fra forskellige vinkler.

Halthed og hovpleje

Heste med halthedslidelser, benstillingsproblemer, nedsat præstationsevne, dårlig hornkvalitet eller hyppige tab af sko undersøges og vurderes ud fra det aktuelle problem. Når der er stillet en diagnose, tages stilling til behandling, herunder eventuel korrektion af beskæring og beslag.

Eventuelle korrektioner vil kunne ske løbende, så hoven beskæres i den rette balance – og skoen herefter får den rigtige facon og størrelse. Når skoene kan smedes på stedet, giver det samtidigt mulighed for at lægge dem på som varmebeslag.

Herudover har nye kunsthorns-produkter på markedet åbnet mulighed for at hjælpe heste med dårlig hornkvalitet til at blive brugbare igen. Det sker ofte sammen med en vejledning i at ændre fodring og træning.

Helbredelse og helingstid – og i mange tilfælde også rekonvalescenstid – kan nedbringes ved, at problemerne løses til bunds i én arbejdsgang, hvor både smed og dyrlæge deltager – og hvor man f. eks. direkte kan anvende røntgen i arbejdet. Egen smed kan involveres – helt efter eget ønske.

Heste kan blive meget halte af en hovbyld, og man kan blive meget forskrækket, men hvis problemet opdages og behandles i tide, er helingstiden forbløffende kort, og hesten får ofte ingen mén.

Hestens hove er et omfattende og meget interessant emne, som vi også behandler i vores Artikelsamling. Se f.eks. Hestens hove og Benstillinger.

​✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner ud af 22 anmeldelser fra Facebook

Kontakt​oplysninger

​Hillerød Hestedyrlæger Aps

Baunevej 17, Bendstrup

3400 Hillerød

​Telefon: 48 28 67 68

E-mail: klinik@hestedyrlaegerne.dk

CVR: 15133147

Åbningstider​

​Telefontid, dyrlæge

8.00 - 9.00​

​Telefontid, klinik

8.00 - 16.00​

​Klinik åben

8.00 - 16.00

Akutvagt

16.00 - 8.00​

samt weekender / helligdage

facebook Følg med på Facebook