Døgnvagt  

+28 års erfaring  

Udkørende og stationær hesteklinik  

Tandproblemer

Forskellige typer af tandproblemer og årsagen til disse

Tandspidser: Da overkæben er bredere end underkæben, er der mange heste, der ikke slider tilstrækkeligt på den yderste kant af tænderne i overkæben og den inderste kant af tænderne i underkæben. Herved opstår tandspidser ud mod kinden i overkæben og ind mod tungen i underkæben. Tandspidser kan blive meget skarpe og genere hesten. De kan i mere alvorlige tilfælde lave sår i kind og tunge.

Massive tandspidser hæmmer tyggebevægelsen og kan give gener ved ridning.

Billedet viser skarpe spidser på ydersiden af overmundens kindtænder og et sår i kinden forårsaget af disse spidser

Tandkroge: Hos mange heste er over- og underkæbe lidt forskudt i forhold til hinanden i længdeplanet, så forreste kindtand i overkæben sidder lidt foran den forreste kindtand i underkæben. Tilsvarende vil den bagerste kindtand i underkæben sidde længere tilbage end den bagerste kindtand i overkæben. På disse steder vil tænderne så ikke blive slidt rigtigt og der opstår tandkroge.

Tandkroge kan hindre tyggebevægelsen og genere ved ridning, især når hesten går i holdning.​

Billedet viser en stor krog på forreste kindtand i overmunden

Tandkapper: I de år hvor hesten skifter tænder (2-5 års alderen), forekommer tandkapper. De dannes når den nye tand bryder frem og mælketanden stadig sidder over den nye tand som en kappe uden at falde helt ud.

Hvis mælketanden er for længe om at falde ud kan tandkapperne give tyggebesvær pga. smerter, og ofte også dårlig lugt ud af munden, fordi der sidder foder og rådner mellem tanden og kappen, hvilket i nogle tilfælde kan skade den blivende tand.

Ulvetænder: Nogle heste har ulvetænder. Det er hyppigst meget små tænder, der sidder foran den forreste kindtand i overmunden. Nogle heste får dem aldrig, nogle får kun en, nogle får i begge sider og enkelte heste får dem i undermunden.

Ulvetænder har oftest ingen betydning, men kan i nogle tilfælde genere hesten, når den har bid i munden og kan da fjernes i lokalbedøvelse. Man fjerner ikke ulvetænder rutinemæssigt uden indikation.

Ulvetænder i begge sider af overmunden– dette vil typisk ikke genere hesten

Bølgebid: Involverer flere tænder, så tændernes samlede tyggeflade danner en bølge, hvor nogle af tænderne er for lange og andre for korte.

Det generer i høj grad tyggebevægelserne, og vil også typisk genere ved ridning, da kæberne ikke kan bevæge sig frem og tilbage. Korrektionen af bølgebid kræver gentagne behandlinger og regelmæssig opfølgning.

Trappebid: Trappebid opstår, når der mangler en kindtand. Den kindtand, der sidder overfor slides ikke, og vil derfor blive alt for lang.

Dette generer i høj grad tyggebevægelserne, og vil også typisk genere ved ridning, da kæberne slet ikke kan bevæge sig frem og tilbage. Korrektion af et kraftigt trappebid, der har været længe under udvikling kan tage mange behandlinger og hesten skal fortsætte med regelmæssige tandraspninger 2-3 gange årligt og vedligeholdes resten af sit liv for ikke at falde tilbage i samme tilstand.

​​

Du kan læse mere om hestens tænder i artiklen Om hestetænder. Hvis du har mistanke om, at din hest har et tandproblem, eller er det bare ved at være tid til et tandeftersyn, er du altid velkommen til at kontakte os.

​✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner ud af 22 anmeldelser fra Facebook

Kontakt​oplysninger

​Hillerød Hestedyrlæger Aps

Baunevej 17, Bendstrup

3400 Hillerød

CVR: 15133147

Telefon: 48 28 67 68

E-mail: kiwa@hestedyrlaegerne.dk

Åbningstider​

​Telefontid

8.00 - 9.00​ (dyrlæge)

​Telefontid

8.00 - 16.00​

​Klinik åben

8.00 - 16.00

Akutvagt

16.00 - 8.00​

weekender / helligdage

Nyhedsbrev​

facebook Følg med på Facebook